5 saker du ska tänka på när du anlitar en kontrollansvarig PBL (KA)

Hitta rätt certifierad kontrollansvarig enligt PBL för just ditt projekt.

1. Erfarenhet

Hitta en Kontrollansvarig enligt PBL som har gjort liknande jobb innan och som vet vad just ditt projekt handlar om. Det kan vara bra att kunna bolla idéer och olika alternativ med din KA då han eller hon kan komma med förslag på en lösning.

2. Prisskillnad

Kolla skillnaderna i pris mellan de olika kontrollansvariga. Det kan skilja mycket mellan den dyraste och den billigaste. Jämför vad som ingår i uppdraget och hur många besök den kontrollansvarige ska tänkas göra på byggarbetsplatsen. Den dyraste behöver inte alltid vara den bästa och vice versa.

3. Kontrollansvarig hjälpa er med mer

Kan din KA hjälpa till med något annat? Kan han eller hon hjälpa till med tex energiberäkningar, bygglovsritningar, konstruktionsritningar, ventilationsritningar, VVS-ritningar etc. Ju fler saker din KA kan hjälpa till med, desto mindre tid behöver du leta reda på företag inom varje gren.

4. Ekonomisk överenskommelse

När du väl har hittat en kontrollansvarig, se till att komma överens om vad som ska ingå i jobbet och vad som kostar extra. Är det något som krånglar är det lätt att några timmar försvinner och då är det bra att veta om din KA tar betalt för det eller inte.

5. Fråga kontrollansvarig!

Be din KA om att presentera upplägget om hur han eller hon jobbar och när de kräver hjälp av dig så att du vet när du ska höra av dig till din KA. Eftersom det ofta är första-gångs-byggare som bygger hus så har man inte stenkoll på lagar och regelverk. Därför är det extra viktigt att om du har några frågor så ställ dem till din KA, det är dels detta du betalar för.

Kontrollansvarig enligt pbl

Kontrollansvarig certifierad enligt PBL

En kontrollansvarig måste vara certifierad enligt PBL, Plan och Bygglagen vilket betyder att bara personer som är certifierade får göra jobbet en KA gör. Läs mer om Kontrollansvarig enligt PBL på boverket.

Som KA är vi med dig i ditt projekt och ser till att byggarna utför jobben och att de följer de gällande kraven. Vi hjälper er bland annat med att upprätta en kontrollplan och ser till att de viktigaste kontrollerna i ditt bygge görs.

En KA ska bland annat medverka vid det tekniska samrådet, eventuella besiktningar och kontroller samt vid byggnadsnämndens arbetsplatsbesök.

En viktig sak att komma ihåg är att en kontrollansvarig inte kan jämföras med en besiktningsman då en KA inte utför besiktningar utan bara kontroller.

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på email
Snabblänkar