1. Värmesystem
Väljer du ett värmesystem som går på el så välj ett värmesystem med hög verkningsgrad, även kallad COP. Ett COP/verkningsgrad värde på 4 betyder att om du stoppar in 1 kW el i värmepumpen så får du tillbaka värme för 4 kW, ju högre desto bättre. De effektivaste värmepumparna på marknaden idag är berg- och jordvärmepump.
2. Ventilation
Vid val av ventilationssystem är det effektivaste FTX-system. Från och Tilluft med återvinning. Då värmer den utgående inneluften den nya tilluften som kommer utifrån innan den sprutas ut i huset så slipper huset värma upp lika mycket mängd luft. Ett FTX-system kan användas till de alla typer av värmesystem.
FX-system är ett ventilationssystem där utgående inneluften hjälper värmepumpen att producera värme. En frånluftsvärmepump fungerar tex på det sättet.
3. Isolering
Ett välisolerat hus sparar pengar i längden. Ju mer isolering du har i huset, desto lägre U-värde får huset. För att komma ner i U-värde kan man antingen öka isolerings mängden eller minska fönsterytor eller varför inte göra bägge två.
Bra isolerings mängd skulle kunna vara 45mm+220mm i väggar och 500-600mm i tak. Under plattan har de allra flesta 300mm cellplast, några passivhus har haft 400mm cellplast för att skydda extra mycket från markkylan.
4. Vatten
Snålspolande vattenkranar och munstycken och de omdiskuterade kranarna med återfjädring är ett bra sätt att spara på varmvatten men återfjädringen kan man lätt bli irriterad på.
5. Braskamin / Vedspis
Att installera en braskamin eller en vedspis är ett bra sätt att kunna möta ”topparna” när det är som kallast ute. För att klara av topparna slår el-patronen till i många av värmepumparna och då blir pumpen inte lika effektiv, då dalar COP värdet. Att kunna elda är då guld värt samtidigt som det ger en hög mysfaktor och minskar elförbrukningen. Skulle det plötsligt bli el-avbrott har man fortfarande en värmekälla att lita sig på.
Bergvärme vs. fjärrvärme
Sedan 1 sept 2020 har man inför nya faktorer för el och för fjärrvärme. Innan var det väldigt stor skillnad på ett hus med fjärrvärme och tex bergvärmepump, men efter de nya reglerna är de väldigt lika på energiberäkningen. Eftersom regeringen och kommunen väljer att satsa mycket på fjärrvärmen i många kommuner så har man reducerat fjärrvärmeförbrukningen i energiberäkningen och energideklarationerna med 30%. Man har också ”bestraffat” alla värmesystem som går på el med 1,8 alltså ökat förbrukningen på pappret med hela 80%. Efter dessa ändringar gjordes landar (på pappret) ett hus med fjärrvärme och ett hus med bergvärme på nästan samma siffror i en energiberäkning. I verkligheten är det fortfarande stor skillnad vilket också syns på fakturan.
Grönt bolån har blivit väldigt populärt sedan de introducerade det. Det innebär att om man får ett A, B eller C på din energideklaration så kan man få avdrag med 0,05% på ditt lån om ditt hus får betyget C och 0,1% om ditt hus får betyget A eller B.
Detta gör det fördelaktigt med att ha fjärrvärme då du får dra av 30% med förbrukningen och hamnar därför enklare på ett lägre betyg.